

Halılar hem kültürümüzün hem ev dekorasyonumuzun ayrılmaz bir parçası. Günlük yaşamda sürekli kullanıldıkları için akara, toza ve kire en çok maruz kalan eşyaların başında gelir. Bu nedenle halıları sık sık temizlemek gerekir. Uzun süre temizlenmeyen halılar, sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak halı temizliği özen gerektirir. Yanlış silme ve yıkama teknikleri, halılarda daha fazla bakteri oluşmasına neden olabilir. Halı temizliği konusunda detaylı bilgi almak ve en iyi ürünlere tek tıkla ulaşmak isterseniz yazımızı incelemeniz yeterli! Haydi, vakit kaybetmeden başlayalım.
Halılar çok fazla kir ve toz biriktirdiği için sadece süpürmek yeterli olmaz. Bu nedenle temizliğini mümkünse her hafta yapmalısınız. Böylece hem halınızın uzun ömürlü olmasını hem evinizde hijyeni sağlarsınız.
Halı temizliğine başlamadan önce ilk yapmanız gereken, halıdaki tozlardan kurtulmak olmalı. Bunun için halıyı süpürmek yetmez. Süpürdükten sonra varsa eğer makinenin özel halı başlığını kullanarak derinlerde yer alan tozlardan kurtulabilirsiniz. Ancak böyle bir halı başlığınız yoksa üzülmeyin, karbonattan yardım alabilirsiniz. Bunun için karbonatı halının her yerine serpin ve 20 dakika kadar bekleyin. ardından halınızı süpürebilirsiniz. Böylece kötü kokulardan da kolayca kurtulabilirsiniz.
İkinci adımınız lekelerden kurtulmak olmalı. Lekeleri yok etmeden halıyı yıkama ya da silme adımına geçerseniz lekeyi daha geniş yüzeye yayabilirsiniz. Ayrıca lekeleri temizlerken sert hareketlerden kaçınmalısınız. Sert hareketler lekeyi daha da derine itebilir. Leke temizliği için ağartıcı kullanmak yerine beyaz sabun ya da ağartıcı içermeyen bulaşık deterjanını kullanabilirsiniz. Doğal ürünleri tercih ediyorsanız lekenin üzerine önce bir miktar karbonat, ardından beyaz sirke dökebilirsiniz. Daha sonra arap sabunlu bezle lekeyi temizleyebilirsiniz.
Sıra geldi halıyı silme aşamasına. Bunun için bir kovanın içine arap sabunu ya da beyaz sabundan herhangi birini ekleyerek temizleme suyu hazırlayabilirsiniz. Ancak bez olarak fazla su çekmeyen mikrofiber bezleri tercih etmelisiniz. Aksi halde halınız çok ıslanır ve geç kurur. Bu da hem koku yapar hem bakterilere neden olabilir. Durulama suyuna biraz beyaz sirke eklerseniz halınız parlar.
Halınızı yıkamak isterseniz hızlıca kuruyacağı zamanları tercih etmelisiniz. Yıkamaya başlamadan önce halınızı süpürerek tozdan arındırın Ayrıca yıkarken mutlaka ellerinizi korumak için eldiven kullanın. Yıkama aparatı olarak ise fırçayı tercih edin. Böylece halının derinlerine rahatça ulaşabilirsiniz. Ancak halıyı yıpratmamak için sert fırçalardan kaçının.
Halı yıkama suyunun içine arap sabunu ya da elde halı yıkama şampuanı ekleyebilirsiniz. Dilerseniz beyaz sabun da kullanabilirsiniz.
Durulama aşamasından sonra fazla suyu tahta ya da plastik fırça ile iyice çekmelisiniz.
Kurutmak için doğrudan güneş görmeyen bir yere halınızı asmalısınız. Kurutacağınız alanda mutlaka hava akışı olmalı.